luni, 22 octombrie 2012

Cunoscutul şi îndrăgitul artist Dan Puric revine în judeţele Maramureş şi Satu Mare





Cunoscutul şi îndrăgitul artist Dan Puric revine în judeţele Maramureş şi Satu Mare, în perioada 3-7 noiembrie 2012, cu o serie de conferinţe şi întâlniri de suflet cu publicul în următoarele localităţi: 


ü Sâmbătă, 3 noiembrie  2012 -   Şomcuta Mare, Casa de Cultura, ora  17:00;
ü Duminică, 4 noiembrie 2012 -  Baia Mare, Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime, ora 18:00; 
ü Luni, 5 noiembrie 2012 -  Deseşti, Biserica Ortodoxă Sf. Parascheva sau Căminul Cultural  Deseşti (în caz de vreme nefavorabilă), ora 16:00;
ü Marţi, 6 noiembrie 2012 - Sighetu Marmaţiei, Sala Polivalentă - str. Lucian Blaga, ora 18:00;
ü Miercuri, 7 noiembrie  - Negreşti Oaş, Catedrala Ortodoxă, ora 17:00.

        
§  În cadrul întâlnirilor, Dan Puric va susţine conferinţa cu tema Despre iubirea creştină.
§  În toate localităţile menţionate, intrarea va fi  liberă, în limita locurilor disponibile, iar doritorii vor avea posibilitatea de a achiziţiona cărţi şi a obţine autografe din partea autorului. 
§  Cărţile lui Dan Puric - Cine suntem, Despre Omul frumos şi Fii Demn - vor fi expuse spre vânzare.


  Organizatorii acestor evenimente - Florin Tătaru, Măriuca Verdeş, Ioan Nemeş, Marius Mureşan, Natalia Lazăr - invită toţi doritorii să participe într-un numar cât mai mare şi vă aşteaptă cu drag!   


          

luni, 27 februarie 2012

ŞEZĂTOARE ÎNAINTE DE LĂSATA SECULUI. CUM SE MENȚINE VIE TRADIȚIA ÎN OAȘ

   În organizarea directorului Casei Orăşeneşti de Cultură din Negreşti-Oaş, Natalia Lazăr, în 21 februarie 2012, la Negreşti Oaş a avut loc o şezătoare înainte de Lăsata Secului, o şezătoare pentru celebrarea Dragobetelui, o zi a dragostei care nu-şi are specificul în zona Ţării Oaşului, dar care a fost marcată şi aici.
   Locul în care a fost găzduit evenimentul este pensiunea Casa Diana a consilierului local independent Ioan Ciocan, la şezătoare luând parte atât tinerii din ansamblurile folclorice din Negreşti Oaş cât şi artiştii de muzică populară oşenească Maria Tripon, Maria Petca Poptean, Petrică Zele, dar şi bătrâne ale Ţării Oaşului – cunoscute pentru diferite meşteşuguri pe care le realizează. Printre acestea, Mare Anica, Maria Poptile, Floare Finta, Floare Hotca şi Ana Hotca.
   Aşa cum cere obiceiul, fetele şi femeile s-au adunat la şezătoare realizând diverse obiecte sau cosând haine, respectiv torcând fuiorul. S-au luat aşa în poveşti, glume şi învăţături de minte, după care au intrat feciorii în rol, luându-le pe fete la dans.
   Printre invitaţii la şezătoare s-au aflat şi consilierul local Ioan Ciocan, care a fost dănţuit până la sudoare de Maria Petca-Poptean, dar şi primarul oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, care a stat la învârtitu’ ghemului.
   Conform obiceiurilor, şezătoarele erau singurele locuri în care, pe lângă duminică la ciupercă, se întâlneau tinerele de măritat cu feciorii din sat. La şezătoare, tinerele îşi puteau arăta hărnicia, cele mai vrednice fiind luate în vizor de feciorii satului.
   Prin această activitate culturală, Casa de Cultură  din Negreşti Oaş, care există şi fără un sediu, doreşte să menţină vie tradiţia dar şi să promoveze meşterii populari şi artiştii din Ţara Oaşului, respectiv să transmită toate acestea şi actualelor generaţii de oşeni.








miercuri, 18 ianuarie 2012

Dan Puric vine la Negresti Oas



Cunoscutul actor si om de cultura Dan Puric vine la Negresti Oas intr-o conferinta prilejuita de lansarea celui de al treilea volum al sau, “Fii demn!”. Evenimentul va avea loc, maine 19.01.2012, incepand cu ora 11.00, in sala de conferinte a Protopopiatului Ortodox Roman Oas, situat pe strada Livezilor.

15 Ianuarie - Ziua poetului naţional Mihai Eminescu - Ziua Culturii Naţionale

       

  Ceea ce părea o duminică obişnuită la Negreşti Oaş, s-a transformat într-o zi de sărbătoare – zi a „poetului nepereche” Mihai Eminescu şi zi a culturii naţionale.
         În memoria poetului nostru naţional, la catedrala ortodoxă din Negreşti, respectiv la biserica greco-catolică, s-a ridicat un parastas, iar apoi, la bustul lui Eminescu, situat în parcul din apropierea şcolii nr. 1, s-a desfăşurat un scurt program artistic. După intonarea imnului naţional al României, a urmat depunerea de flori la bustul Poetului, pe acordurile line ale cântecului pe versuri eminesciene „Mai am un singur dor”. Consilieri locali, reprezentanţi ai primăriei, directori ai instituţiilor de învăţământ din Negreşti Oaş, reprezentanţi ai poliţiei de frontieră, ai poliţiei locale, „oşenaşii” de la „Sânzienele”, copii de la clubul elevilor şi numeroşi negreşteni au participat cu toţii la un moment de trăire şi simţire românească. S-a cântat, s-a recitat, totul într-un decor feeric de iarnă, la bustul Poetului peste care cerne vremea. „Vreme trece, vreme vine/ Toate-s vechi şi nouă toate...” îngâna parcă Poetul, iar negreştenii s-au lăsat cuprinşi de spiritul eminescian...
         Iar pentru a populariza importanţa acestei zile – Ziua Culturii Naţionale, tuturor celor prezenţi li s-au distribuit fly-ere cu câteva informaţii despre acest moment de referinţă pentru neamul românesc.


Natalia Lazăr